Z-route
Vanaf 2022 biedt SNTR de Z-route aan. Dit doen wij in opdracht van de gemeenten Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Zuidplas, Capelle aan den IJssel, Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard. De Z-route is er voor statushouders die moeten inburgeren. De statushouders die de Z-route gaan volgen hebben meestal weinig onderwijs gehad. Binnen het traject volgen deze statushouders 800 uur taalles. Ook moeten ze 800 uur participatie afronden, voordat ze ingeburgerd zijn.
Taallessen en activiteiten
Onze docenten, trainers, participatiecoaches en vele vrijwilligers bieden onze deelnemers een programma aan dat bestaat uit minstens 800 uur taallessen en –activiteiten met een koppeling naar de praktijk. We oefenen hierbij veel met het spreken van de taal. Het doel is voor iedere deelnemer anders. Er wordt gewerkt naar het hoogst haalbare taalniveau van de statushouder. Dit zal voor veel van hen A1 of A2 zijn.
Participeren
Daarnaast volgen de deelnemers een uitgebreid aanbod om te participeren. De participatie zal eerst vooral bij SNTR zijn. Dit gebeurt met trainingen, zoals computervaardigheden. En er zijn bezoeken aan belangrijke plekken in Rotterdam of de eigen gemeente, zoals de bibliotheek, de vraagwijzer of het huis van de wijk. Als het traject vordert, gaat een deelnemer meer buiten SNTR participeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door vrijwilligerswerk, een stage of betaald werk.
Thuis voelen en actief meedoen
Het traject duurt ongeveer 2 tot 3 jaar. Ons programma is erop gericht dat deelnemers zich thuis voelen in Nederland en actief meedoen in de samenleving. Dit doen we door deelnemers uit te dagen en te activeren zodat zij zichzelf kunnen redden in de maatschappij.
De activiteiten van SNTR vinden plaats op twee locaties, aan de noordoever Schiekade 101 en aan de zuidoever Slingeplein 8-10.