SNTR wil weten of haar programma er echt voor zorgt dat nieuwkomers zich sneller thuis voelen in Rotterdam. Daarom wordt het programma onderzocht. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) onderzoekt of het programma goed werkt. Het onderzoek vergelijkt de aanpak van SNTR met de standaard gemeentelijke aanpak in het EUR Bridge Project. Daarnaast doet SNTR zelf onderzoek. Zij onderzoekt hoe het met de deelnemers gaat tijdens het programma. En of de deelnemers groei doormaken. Door te onderzoeken kan het SNTR-programma tussendoor worden aangepast en verbeterd.
Onderzoek vanuit SNTR
SNTR maakt iedere drie maanden een rapport (‘kwartaalrapportage’). Hierin staat hoe het met het programma en de deelnemers gaat. SNTR gebruikt deze gegevens om het programma te verbeteren. Een aantal feitjes uit de laatste rapportage (juli – september 2020):
Onderzoek vanuit EUR
Op verschillende momenten in het programma verzamelen de onderzoekers van de EUR gegevens. Deze gegevens zijn zowel kwalitatief (bijv. interviews) als kwantitatief (cijfers). De onderzoekers vergelijken de groep deelnemers van SNTR met de ‘gemeentegroep’. Dit is de groep statushouders die in dezelfde periode in Rotterdam kwam wonen. Maar deze groep statushouders kreeg standaard begeleiding van de gemeente Rotterdam, VluchtelingenWerk en andere organisaties.
In dit rapport worden de ervaringen van Syrische kinderen in Rotterdam beschreven. Het onderzoek is gedaan in 2019.
In dit rapport wordt beschreven of de ervaring en situatie van de statushouders verbeterd is. Het onderzoek is gedaan in 2019.
In dit rapport worden de ervaringen van de deelnemers met het SNTR-programma beschreven. Het onderzoek is gedaan in 2018.
In dit rapport worden de ervaringen in Nederland en met integratie van de statushouders beschreven. Het onderzoek is gedaan in 2018.
In dit rapport wordt de startsituatie beschreven van statushouders in Rotterdam. Het onderzoek is gedaan in 2017 en 2018.